Le Petit Clos de Clos Apalta 2020

Casa Lapostolle: Le Petit Clos de Clos Apalta 2020

2
Carmenere 40%, Cabernet Sauvignon 38%, Merlot 19%, Petit Verdot 3%
5
rot, trocken
15,0% Vol.
Trinkreife: 2025–2040
Verpackt in: 6er OHK
9
seidig & aromatisch
pikant & würzig
saftig
3
Lobenberg: 95/100
Suckling: 95/100
Galloni: 94/100
Colin Hay: 93+/100
Parker: 93/100
Decanter: 93/100
Jeb Dunnuck: 93/100
6
Chile, Colchagua
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Le Petit Clos de Clos Apalta 2020

95
/100

Lobenberg: Bis zum Jahrgang 2018 basierte der Petit Clos, also der kleine Bruder des Clos Apalta, auf Cabernet Sauvignon. Seither wurde der Blend dem des Clos Apalta angenähert und der Wein besteht nun ebenso hauptsächlich aus Carmenere. Die beiden Weine werden sogar innerhalb der ersten sechs Monate genau gleich ausgebaut. Anschließend erfolgt der Ausbau zwei Jahre lang in einer Mischung aus gebrauchtem und neuem Holz – beim Clos Apalta ist es 100 Prozent neues Holz. Tiefes, leuchtendes Rubinrot. Extrem duftige Nase mit saftigem weißem Pfirsich und Jasminblüten. Tiefe und dennoch feine Aromen von Pflaumen und dunkler Kirschfrucht kommen hinzu. Im Vergleich zum ebenso probierten, würzigen 2019er ist der 2020er eine elegante Tänzerin mit dem zarten Hauch einer würzigen Rauchnote. Die irre Spannung im Mund trifft nach dieser wohlig runden Nase mit einem Knall auf die Zunge. Wow! Fast salzige, lineare Mineralität und Frische, und das obwohl der Jahrgang einer der wärmsten seit Beginn der Aufzeichnungen war. Sauerkirsche, Cranberry und Granatapfel, sogar etwas Hagebutte. Die Tannine sind ultrafein geschliffen und integriert. Dieser Wein ist eine anmutige Persönlichkeit. Genial! Zudem hat der Wein ohne Zweifel ein langes Leben vor sich. Ein Zweitwein der Extraklasse! 95/100

95
/100

Suckling über: Le Petit Clos de Clos Apalta

-- Suckling: A beautiful delivery of Petit Clos with spiced black cherries, cassis, olives and some red capsicums to the nose. Chalky tannins are densely packed on the medium- to full-bodied palate. Tight, structured and fine-grained. Very long. Drink or hold. 95/100

94
/100

Galloni über: Le Petit Clos de Clos Apalta

-- Galloni: The 2020 Blend Le Petit Clos is a mix of mostly Carménère and Cabernet Sauvignon from Apalta, Colchagua. Dark garnet red in hue. The complex nose offers plum jam, hints of sweet spice, herbs and pepper against a backdrop of cigar box, graphite and a whiff of violets. A ripe, broad, full-bodied red with precise acidity and a juicy, grippy flow, the finish is intense and complex. The 2020 vintage is notably lean compared to other vintages. 94/100

93+
/100

Colin Hay über: Le Petit Clos de Clos Apalta

-- Colin Hay: The second wine of Clos Apalta. Aromatically very open, with a heady mix of incense, olive tapenade, exotic sweet spices and dark berry and stone fruit, but also a little mimosa. The tannins are soft and plush, the mid-palate richly filled and this is impressively well-sustained on the finish. It’s tempting to pull the cork on this right now, but this is also very age-worthy and will benefit from a period of 2-3 years in the cellar. 93+/100

93
/100

Parker über: Le Petit Clos de Clos Apalta

-- Parker: The second wine from Clos Apalta, the 2019 Le Petit Clos, was produced with a blend of 49% Carmenere, 30% Merlot, 18% Cabernet Sauvignon and 3% Petit Verdot from granite soils. It fermented with indigenous yeasts with four to five weeks of maceration with manual punch-downs and malolactic in French oak barrels. The élevage was eight months in new barrels and a further 14 months in 50% new oak and 50% second-use oak. It's a ripe and powerful red with 14.5% alcohol and a pH of 3.6. It has a nose of herbs and spices, and it's creamy and lush, with a juicy texture and a full body with an herbal finish. It has mellow acidity and a soft mouthfeel through round and fine tannins. 41,988 bottles produced. It was bottled in March 2021. 93/100

93
/100

Decanter über: Le Petit Clos de Clos Apalta

-- Decanter: Bright, brooding and intense on the nose; dark, heady and ripe black fruits with spiced edges and a subtle florality. Smooth and succulent but punchy on the palate, tannins are silky and well integrated and do well to underpin the fruitiness and liveliness of the expression. As usual Carmenere is the star with 40% of the blend alongside 38% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and 3% Petit Verdot. Youthful and exuberant, the team kept leaves on the vines and natural cover crops to cope with the sunlight, heat and lack of water in 2020, and despite the 15% alcohol this has 3.59pH with acidity that lifts the palate and avoids any heaviness. Rich but sleek, this is full of red cherries, cedar spice, soft herbal touches and finishes with a menthol freshness that is lovely. Will improve with age but great for mid-term drinking to enjoy the fresh vibrancy. Ageing 26 months in 225l French oak barrels, 53% new, 42% two years old. From this vintage, the bottles are now made in Chile and are 10% lighter in a bid to increase sustainability. 93/100

Mein Winzer

Casa Lapostolle

In relativ kurzer Zeit schaffte Casa Lapostolle den Aufstieg zu einer Wein-Ikone Chiles. Das einzigartige Terroir wird mittlerweile in siebter Generation sorgfältig biologisch bewirtschaftet.

Le Petit Clos de Clos Apalta 2020