Sassicaia 2022

Tenuta San Guido: Sassicaia 2022

Limitiert

Holzkiste

Zum Winzer

98–99
100
2
Cabernet Sauvignon 88%, Cabernet Franc 12%
5
rot, trocken
13,5% Vol.
Trinkreife: 2030–2060
Verpackt in: 6er OHK
9
voluminös & kräftig
tanninreich
3
Lobenberg: 98–99/100
Suckling: 98/100
Parker: 97+/100
Jeb Dunnuck: 97+/100
Decanter: 97/100
6
Italien, Toscana, Bolgheri
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Sassicaia 2022

98–99
/100

Lobenberg: Die Nase dieses heißen Jahrgangs zeigt Brombeere, Cassis, Himbeere und erstaunlich viel Kirsche, Wildblumen, süße Lavendel, viel wilder Rosmarin, Pflaume, dazu ein wenig Phenolik von Rappen. Es folgt schwarze und grüne Olive, also der genau passende Touch von Frische und Würze, der die Balance hält, etwas Teer, schwarze Kirsche, Blaubeerschalen, wieder Brombeere und Cassis. Insgesamt ein ziemlich massiver Wein. Hier ist sie, die Cabernet Sauvignon von Chateau Latour. Im Antrunk folgt neben guter Wucht und erstunlich hooher Intensität ein unglaublich seidiges Mundgefühl, reife Pflaume, Zedernholz, eine Spur Tabak, Pimentpfeffer, Karamell, ein winziger Hauch Teer und Goudron, dominiert aber von konzentrierter, süßer roter Johannisbeere und ewieder die massive Kirsche aus der Nase. Ungeheuer dicht und vibrierend in pikanter Fülle und zugleich verspielter Seidigkeit. Das alles in einem sexy Korsett, der Sassicaia bleibt enorm gebündelt und konzentriert am Gaumen. Sehr langer Nachhall, ordentlich Druck am Gaumen. Geniale Frische, hohe Säure. Sicher mit dabei im Reigen der besten pikanten Cool-Climate Cabernets, und doch in seiner Fülle und Dichte ein massives Ergebnis eines heißen Jahrgangs. Dafür dann doch erstunlich verspielt und frisch. Wäre 2021 nicht der Vorgänger, dieser 22 könnte einer der Topweine der Zeitreihe von Sassicaia sein.

98
/100

Suckling über: Sassicaia

-- Suckling: Plenty of red currant, cedar, iron and terra cotta aromas follow through to a medium to full body with graphite, sandalwood, red currants and fresh Mediterranean herbs such as thyme and rosemary. The tannins are chewy but polished in texture. This is a Sassicaia that needs three or four years of bottle age to come together and soften. A structured wine for the cellar. Try after 2029.

97+
/100

Parker über: Sassicaia

-- Parker: The Tenuta San Guido 2022 Bolgheri Sassicaia reveals a beautiful fruit profile with fresh blackberry, tart cherry and Mediterranean tones of blue rosemary blooms and lavender sachet. I tasted this wine several times over the course of a few months, and it has already shown a happy evolution coming into slow focus like the faint colors that emerge from a Polaroid photograph. Indeed, the bouquet appeared more closed just a short while ago. The wine's strongest suit is its elegantly streamlined mouthfeel and its contained 13.5% alcohol content. These qualities add to the silky cleanness of the mouthfeel and the accessible freshness of this vintage. I am confident that this bottle will improve with time. It requires patience.

97+
/100

Jeb Dunnuck über: Sassicaia

-- Jeb Dunnuck: The 2022 Sassicaia is a deeper, youthful magenta/red color with a slightly deeper aromatic profile of rosemary, gravelly earth, sage, mossy earth, and fresh black cherries. The palate has slightly broader shoulders but remains elegant. It has more plushness on the mid-palate, while its acidity shines through with the finish. It will need several years to shed its baby fat and show its full potential. Drink 2028-2058.

97
/100

Decanter über: Sassicaia

-- Decanter: The wine is tightly coiled and concentrated. It feels almost cinched at the waist, with a fascinating tension between the weight of raspberry, blackberry and strawberry coulis fruit and the wine's verticality, as if it's trying to burst out. Lovely mid-palate sapidity is allied to fresh acidity and fine but dense tannins, making for a dark horse of a Sassicaia that isn't giving much away today but will greatly reward those who can cellar it for 12 years and more. ‘What is sure is that 2022 will need a lot of time, but will also have a long life,’ said Priscilla Incisa della Rocchetta. A hot vintage, 2022 caused the team to work in the newly completed refrigerated warehouses in San Guido, even moving the sorting table inside. Shorter macerations and 23 rather than the more typical 24 or 25 months of ageing in wood helped to maximise the freshness.

Mein Winzer

Mythos Sassicaia

Die Tenuta San Guido hat sich mit ihrem legendären Sassicaia über Jahrzehnte hinweg an der Spitze der angesehensten Weingüter weltweit etabliert. Beim 2022er Jahrgang des Sassicaia muss man ohne Zweifel schnell sein, um sich ein paar Flaschen in der Subskription ergattern zu können. Die Mengen...

Sassicaia 2022