Capellania Viura 2019

Marques de Murrieta: Capellania Viura 2019

Holzkiste

Zum Winzer

97+
100
2
Viura 100%
5
weiß, trocken
14,0% Vol.
Trinkreife: 2026–2050
Verpackt in: 6er OHK
9
leicht & frisch
3
Lobenberg: 97+/100
Suckling: 96/100
Tim Atkin: 95/100
Parker: 95/100
Penin: 95/100
6
Spanien, Rioja
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Capellania Viura 2019

97+
/100

Lobenberg: Einer der feinsten, elegantesten und zugleich kraftvollsten Viuras Spaniens und zusammen mit dem völlig anders gearteten weißen Remelluri und dem weißen Ygay für mich der spannendste 'moderne' weiße Rioja. Gewachsen in Hochlagen der Rioja auf 500 Metern, uralte Reben von 1945, Buschwein. Extrem geschmeidig und zugleich cremig und ausdrucksstark, Quitte, Apfel, Limette, Kiwi, Reneklode und dazu ein sahniger, mundwässernd leckerer Trinkfluss, der seinesgleichen sucht. Das neue Holz, in dem der Bio-Stoff aus Ganztraubenpresse und Spontanvergärung (Beton und Stahl) über zwei Jahre verbringt, ist kaum spürbar, lediglich die erstaunlich massive Struktur weist darauf hin. Ein extrem haltbarer Ausnahmewein, der in der ersten Reihe der spanischen Weißweine steht. 97+/100

96
/100

Suckling über: Capellania Viura

-- Suckling: Steely and floral nose of white nuts like macadamias, meringue, star fruit and a touch of green pineapple. Round and full-bodied but surprisingly bright and lively, with vibrant acidity providing the backbone. Really long and pure, while there is also suppleness and fleshiness. From the five-hectare Capellania vineyard, where most of the vines are over 100 years old. One of the best viuras out there. Lovely now, but you should seriously consider aging this.

95
/100

Tim Atkin über: Capellania Viura

-- Tim Atkin: This impressive Viura comes from a six-hectare vineyard called Pago Capellania that occupies the highest part of the Ygay Estate at 485 metres. Still youthful at nearly five years of age, it's a pithy, stylishly wooded white that has a long life ahead of it, with top notes of jasmine and thatch, plenty of focus and minerality and tangy pear and citrus fruit flavours. Give it time. 95/100

95
/100

Parker über: Capellania Viura

-- Parker: 2019 saw an early start of the harvest, with low yields and small grapes with concentration but balance. The 2019 Capellanía, an update on the long-aging whites from yesteryear, was produced with grapes picked on the 10th and 11th of September. The must fermented in concrete and matured in French oak barrels for 23 months, followed by another 13 months in concrete. It did not go through malolactic. They increased the time in concrete after aging in barrel, which seems to have worked very well; the wine is subtler, more elegant and balanced. It's direct, precise, fresh and elegant, with a vibrant palate and certain lightness. It has energy and light. 30,378 bottles and 1,204 magnums produced. It was bottled in May 2023. 95/100

95
/100

Penin über: Capellania Viura

-- Penin: Komplex und würzig. Leuchtendes Gelb. In der Nase getrocknete Blumen, kandierte Früchte, feine Hefen, Feingebäck und Wachs. Im Mund abgerundet, würzig, lang und nachhaltig.

Mein Winzer

Marques de Murrieta

Marques de Murrieta ist ein Mythos aus La Rioja. 1872 gegründet und jetzt im 21. Jahrhundert mit Tradition und Streben nach Perfektion als einer der Top-Erzeuger längst etabliert.

Capellania Viura 2019