Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas) 2023

La Rioja Alta: Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas) 2023

Zum Winzer

94+
100
2
Albarino 100%
5
weiß, trocken
13,0% Vol.
Trinkreife: 2024–2031
Verpackt in: 6er
9
fruchtbetont
mineralisch
leicht & frisch
3
Lobenberg: 94+/100
Tim Atkin zu 2022: 93/100
Suckling zu 2022: 93/100
6
Spanien, Rioja
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas) 2023

94+
/100

Lobenberg: La Rioja Alta aus Rias Baixas. Also einer der Primi aus dem Rioja in der vielleicht besten Weissweinregion Spaniens. Was soll da noch schief gehen? Seit 1988 gibt es dies in Kombination. Auch am westlichen Ende Spanien gelten die, für La Rioja Alta typischen Qualitätsstandarts. Strenge Handlese in kleine Boxen, Transport in Kühlwägen und optische Sortierung. Daraufhin kalte Fermentation und noch kältere Pressung in einer Schutzatmosphere. Also modernste Technik, um dem Wein Fruchtigkeit zu verleihen. Im Glas ist finden wir dann alles, was für Albarino typisch ist. Eine sehr expressive und fruchtbetonte Nase. Viel weiße Steinfrucht, Birne und Limette. Dezente Würze mit Anis und Fenchelsaat. Das passt ganz wunderbar zum Albarino in diesem Stil. Sehr kühl und straff. Dazu kommt nasser Stein für den der Albarino bekannt ist. Im Mund dann weiße Blüten und reife Zitrone, dazu gesellt sich Melone und Grapefruit. Die lebhafte, stahlige Säure zieht sich komplett durch den Mund. Unheimlich saftig. Die Salzigkeit macht das alles unheimlich strukturiert und spannend. Ein Bilderbuch-Albarino, der trinkfreudiger kaum sein könnte. 94+/100

Jahrgangsbericht

2023 war sehr warm, aber er ist deutlich kühler und balancierter als der noch heißere und trockenere 2022. Nicht so aufregend und extrem wie 2021, eher eine reife und harmonische Version von 2020. Und so ist 2023 durchaus eine Fortsetzung der so großen Jahrgänge seit 2019. Luis Gutierez, Parkers Mann für Spanien, fasst den Jahrgang 2023 anhand von Alvaro Palacios Weingütern ganz im Westen und ganz im Osten, somit Landesübergreifend so zusammen: 2023 was an even more generous crop than 2022 … the wines have better balance, and it doesn't feel like a warm year at all. In fact, the wines feel more like they come from a cool year. It's a vintage that has a tendency toward reduction, not as much as 2020, but still reductive. But it's an elegant, stony reduction...The quality of the 2023s is stunning. There is a level of precision, cleanliness, symmetry and elegance that, if the end of the élevage and the bottling goes as expected, I must conclude that 2023 might be the finest vintage ... There might be other individual wines that reach higher peaks, but as an overall portfolio, the vintage 2023 represents the strongest collection ever produced.

93
/100

Tim Atkin zu 2022 über: Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas)

-- Tim Atkin zu 2022: Ángel Suárez combines components from O Rosal with 25% from the Salnés Valley, featuring both granite and schist-based soils, to produce this well-judged, comparatively large volume Albariño. Floral, sappy and intense, it has flavours of lime and white peach and a balanced, refreshing finish. 93/100

93
/100

Suckling zu 2022 über: Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas)

-- Suckling zu 2022: Oyster shells, kelp, chalk and some melons on the nose. Saline and zesty on the palate with a medium body and a salty finish. Round in texture, but has a sharpness, too, from the saline minerality and acidity. Delicious and gastronomic. Drink now. 93/100

Weingut über: Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas)

-- Weingut: Overall, it was a warmer and rainier winter than usual. By springtime, dry with very high temperatures that led to an early budbreak and suitable fruit set. Extremely warm summer with numerous tropical nights. September began with occasional storm episodes and sunny weather that extended until October with record temperatures. One of the earliest in recent years, starting on August 31st in the Silvosa estate (O Rosal) and on September 8th in the northernmost vineyard, Viñadeiro (O Salnés). First cluster selec�on and manual harves�ng, quickly transported in small boxes to the refrigerated facilities at the winery. Then, they were examined grape by grape by the op�cal sorter, elimina�ng those that do not meet our strict parameters. For the first me, grapes from O Salnés were vinified in the new winery built on the Troviscoso estate (Cambados). We cool the must to 10oC for pressing in an inert atmosphere to avoid undesirable oxidations. After settling, fermenta�on takes place at 15oC. Due to the weather conditions and the balance of the obtained musts, the wines do not undergo malolactic fermentation. Conserva�on of the wine in tanks along with its fine lees, which we keep in suspension through periodic stirring, thus providing complexity. Bright and lively greenish-yellow color. It stands out for its perfectly defined varietal aroma from the Albariño grape. Notes of white fruit such as apple and pear stand out, with hints of ripe melon and a citrus and floral background. In the mouth, the characteristic freshness and nerve so typical of the variety appear. A very broad and balanced wine, with good structure and a long, persistent finish.

Mein Winzer

La Rioja Alta

La Rioja Alta wurde 1877 in Haro gegründet und ist ihrer traditionellen Linie ohne Stilbruch stets treu geblieben. Als wohlverdientes Resultat einer derartigen Qualitätsphilosophie zählt das Haus gestern wie heute zu den renommiertesten der Rioja und ganz Spaniens.

Lagar de Cervera - Albarino (Rias Baixas) 2023