Quinta da Pellada Alto 2017

Alvaro Castro: Quinta da Pellada Alto 2017

Zum Winzer

96+
100
2
Baga, Tinta Amarela, Touriga Nacional, Alvarelhao, Tinta Pinheira, Alfrocheiro
5
rot, trocken
13,0% Vol.
Trinkreife: 2024–2042
Verpackt in: 6er
9
seidig & aromatisch
voluminös & kräftig
tanninreich
3
Lobenberg: 96+/100
Parker: 94/100
6
Portugal, Dao
7
Allergene: Sulfite, Abfüllerinformation
lobenberg

Heiner Lobenberg über:
Quinta da Pellada Alto 2017

96+
/100

Lobenberg: Sehr konzentrierte Nase. Enthält auch uralten Touriga Nacional, der in manchen Jahren separat vinifiziert wird. Im Mund Noten von dunkler Marmelade und Toastaromen. Auch viel rote Beeren und Kirsche präsentierend. Sehr komplex und ungeheuer lang. Auf der qualitativen Höhe der großen Rotweine des Douro (aber wie ein schlanker, unendlich langer Cote Rotie, im Gegensatz zu fetteren Kraftmeiern aus Chateauneuf), aber durch die Granitböden und die kühlere Klimatik ein Ausbund an Finesse und Feinheit, mit Druck und extrem sauberer Definition immer geradeaus. Extrem kraftvolle rote Frucht und satter Druck bei seidigen und doch intensiven Tanninen. Weltklasse! 96+/100

94
/100

Parker über: Quinta da Pellada Alto

-- Parker: The 2017 Alto Quinta da Pellada was aged for 18 months in well-used French oak (a big drop from the first I saw). It comes in at just 13% alcohol. This is one of a trio of wines this issue that owner Álvaro Castro has issued with old-style labels as an exercise in terroir. Normally, Pellada is a blend of several blocks, but it also comes out this way now—with single blocks. Unfortunately, the single block is only noted on the back label, which is rather confusing when there are two this year. The Alto is a field blend from the highest parcel (although by less than ten meters—the differences are more in the soil). Other parcels often used include the Casa (also made in 2017), the 'most exposed' corner, with a different soil type, and the '49,' the middle parcel. The principal identified grapes are Alvarelhão, Tinta Pinheira, Touriga Nacional, Tinta Amarela, Alfrocheiro and Baga. This will be released in December. Fresher and lighter than the Casa, this has brightness that is appealing but not as much depth. It may have every bit as much power, though, even if they both show controlled rather than astringent tannins. Just bottled about ten days earlier, this obviously needs some time to come together and become more expressive, but it certainly looks like a beauty. 94/100

Mein Winzer

Alvaro Castro

Als Alvaro Castro 1980 die Quinta nahe des Nationalparks Serra d’Estrela im Dao bezog, war Weinbau für ihn noch eine längst vergangene Familientradition. Doch hier in dieser wilden und ursprünglichen Gegend fing der gelernte Bauingenieur an, sich für Wein zu begeistern und die seit Generationen...

Quinta da Pellada Alto 2017